Nijemci na 'Tihoj pobuni' ekspresionista

U petak, 21. studenog, mala grupa ‘Nijemaca’ se zaputila na izložbu ‘Tiha pobuna’ u Klovićevim dvorima. Iako na kraju radnog tjedna, zaljubljenici u umjetnost ipak su skupili snage i odlučili istražiti protiv čega su se bunili najveći majstori njemačkog ekspresionizma. Na tom tragu su se upoznali s umjetničkom skupinom «Die Brücke», osnovanom 1905.godine u Dresdenu, te radovima Fritz Bleyla, Ernst Ludwig Kirchnera, Karl Schmidt-Rottluffa, Max Pechsteina i svima možda najupečatljivijeg Otto Müllera. Budući da se kod ove umjetničke skupine radilo o angažiranoj umjetnosti s početka prošlog stoljeća, pokušavali su dokučiti na njihovim djelima momente koji  govore o toj težnji da se naruši ravnoteža i sruši stari poredak te koja je to istina kojoj su ovi umjetnici stremili.
Iduća faza njemačkog ekspresionizma, predstavljena na ovoj izložbi, također je podjednako intrigantna tzv. umjetnička skupina «Der Blaue Reiter» predvođena Vasilijem Kandinskym. U posljednjoj fazi ekspresionizma, gdje se moglo susresti s djelima Max Beckmanna, Georg Grosza i Otto Dixa, jasno su se mogli prepoznati motivi pobune koja se po utiscima naših polaznika nije ni najmanje učinila tihom. Za sve one koji nisu uspjeli pogledati izložbu ovog puta, obavještavamo da je ista otvorena do 20. siječnja 2009. Prema dojmovima naših polaznika i profesorica svakako bi to bilo vrijedno učiniti.

Podijeli članak

Želiš biti u toku s novostima?

    Koristimo kolačiće

    Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

    Više o kolačićima.