Nakon Rusije i Francuske vrijeme je bilo posjetiti i Njemačku odnosno njegov najveći grad Berlin. Berlin je, nakon Londona, drugi grad po veličini Europske Unije.
Naših dvadeset Otto-putnika se odlučilo provesti Novu godinu upravo u tom vrlo zanimljivom gradu. Smjestili smo se u centru istočnog Berlina, u blizini Potsdamer Platza te nam je sve bilo uistinu blizu. Već smo prvu večer prošetali do Brandenburških vrata, Parlamenta te vrlo poznatih ulica Unter den Linden i Friedrich Straße, ne zaobilazeći mjesta s kuhanim vinom i kobasicama. Već kod prvog susreta s Njemcima koji su radili na štandovima, odlučili smo se razgovarati na njemačkom i uvježbavati naučeno sa satova u Sputniku. Ako je gdje i zapelo, naša profesorica Branka je bila u blizini da nas ohrabri.
Zapadni Berlin smo razgledali na samu Staru godinu, otišli do Kolodvora Zoo, te prije samog odlaska na doček počastili se odličnim njemačkim pivom. Novu godinu smo u punom sastavu dočekali uz Brandenburška vrata kako bi i mi bili svjedoci spektakularnog berlinskog novogodišnjeg vatrometa.
Berlin nas je stvarno iznenadio. Nevjerojatna je razlika Istočnog i Zapadnog Berlina. Šokirali smo se razgledavajući izložbu Topografije Terora, a s druge strane uživali u odličnom Muzeju filma na Potsdamer Platzu, kao i novootvorenom senzacionalnom muzeju DDR-a gdje smo svi probali upaliti i provozati se u kultnom Trabantu. Sve u svemu, krećemo u Novu godinu osvježeni sigurnošću u naše novostečeno znanje njemačkoga i u iščekivanju daljnjih putovanja između ostaloga i studijsko putovanje u Munchen krajem ljeta.
Podijeli članak

Želiš biti u toku s novostima?

    Koristimo kolačiće

    Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

    Više o kolačićima.